Wednesday, April 2, 2008

Dobre vibracije /PRVI BROJ/



Cinober

Puno lepote, radosti, vedrine, podrške obeležje su još jednog uspeha mlade autorke Danice Čigoja, koja je imala promociju svoje knjige „Cinober“, 29. marta 2008. u zgradi Fakulteta za medije i komunikacije. Pored njene porodice, radost uspeha podelila je sa bliskim prijateljima, kolegama sa fakulteta i profesorima. Toga dana, u toplini i radosti njene omiljene, crvene, boje Danica je proslavila svoj 20. rodjendan.




Mnogo optimizma koji je simbolično predstavljen baš crvenom, ljubavi prema onome što stvara, ljubavi onih koje raduje njena, već druga, knjiga izazvali su puno emocija i poneku iskricu u Daničinim očima. Senzibilitet umetnika nije ostao ravnodušan. Danica je jedna od retkih osoba koja zrači iskrenošću, pozitivnom energijom koja se najviše vidi u njenom osmehu. Čini mi se da je light motiv njene knjige ljubav, a to je ono što Danicu uzdiže nad prosečnošću, sposobnost da oseti, u reči pretoči bilo kroz stih ili prozu i podari nam tu istu ljubav, oplemenjujući i naša srca.
Na početku promocije bile su prikazane najinteresantnije slike iz Daničinog detinjstva, zatim su sledili kratki govori njenih profesora, nakon čega se i mlada autorka, sa puno emocija, obratila prisutnima. Koleginica Dunja je potom odrecitovala par Daničinih pesama. Poseban utisak ostavila je pesma „Dan pre“, jer je nakon nje usledio najjači aplauz. Završetak je pripao Danici, koja je uz karaoke otpevala pesmu „Letnje kiše“ Dejana Cukića.
Zasladili smo se knjigom i tortom u obliku knjige - sva čula su uživala :)

Prisutni su uz radostan žamor sačekali svoj red za autogram mlade autorke u primerku Cinobera koji je svako poneo kući, da traga za istinama koje nas spajaju.
Na mene, kao na Daničinu drugaricu, najveći utisak ostavile su uvodne reči:

Kada nam se učini da grešimo dok nešto radimo, često posustanemo.
Možda baš kad posustanemo, pogrešimo.


Ovo je, sigurna sam, najbolja poruka za sve nas da istrajemo u svom traganju ka istini i savršenstvu.

Marija Preočanin

* * * * *

Ženstvenost je ponovo u modi

Princip ženstvenosti imao je svoje uspone i padove. Poslednjih godina bio je prilično potisnut i skinut s trona. Moda je proklamovala androgeni tip žene, brišući razlike među polovima i potiskujući ženske atribute .Nije neophodno da se ponašamo muškobanjasto da bi nas primetili i shvatili, treba da se vratimo starom principu da žena treba da bude žena u pravom smislu te reči. Za razliku od poslednjih desetak godina XX veka, trend poslednjih godina propagira „strukturirani romantizam“. Danas, modni trend kao da odaje poštovanje samouverenim intelektualkama koje ostaju dosledne svojoj ženstvenosti. Primer za uzor je snažna, moćna, ali i negovana žena, kao sto je nekada bila Ketrin Hepbern, ili danas Skarleton Johanson. A šta to, praktično, znači? Kako to da izvedemo? Kako to izvesti u modnom stilu?
Do sad je ženstvenost u modi uglavnom imala tradicionalano viđenje: mini suknja, dekolte, špic salonke, različite nijanse crne i slične prozaične hiljadu puta viđene kombinacije. Ovog proleća postoji mnogo bolje i jednostavnije rešenje s obzirom na to da se svetski kreatori mahom odlučuju za maksi haljine. Te haljine su vazdušaste i veoma dugačke. One nam dozvoljavaju da se slobodno krećemo, da svuda stignemo, da smo pokretne, a istovremeno veoma elegantne i upečatljive.
Za ove najranije dane proleća vrlo su korisne maksi haljine od trikotaže, koje možete nositi s nekim ukrojenim sakoom. Dugačka haljina podjednako dobro izgleda i uz čizme i uz cipele, s tim što se prednost daje ravnoj obući.

Predrasuda je da duga široka haljina čini osobe nižim, upravo je suprotno.
Kejt Mos je rado nosi, iako mnogi uvek komentarišu njenu netipičnu visinu za
manekenke od 173 cm. Najbitnije je da gornji deo haljiine bude ukrojen i da, ukoliko to vaša figura ne dozvoljava, ne preterujete s volumenom haljine.
Boje su ovog proleća vrlo netipične: kobalplava, bulkacrvena, boja šljive i kupine, kapućino i kakao nijansa braon boje.
Poznate javne ličnosti pokazuju da je neoromantizam uzeo maha i da je došlo vreme da se muškarci susretnu s dvostrukim izazovom; da pored sebe imaju ženu koja je lepa, pametna i izgleda vrlo ženstveno. Neke od nas tek uče kako da se osećaju dobro u svojoj novoj koži, a ponekad je potrebno taj osećaj i veštački stimulirati.
Pronađite svoju nijansu, svoj tip omiljene haljine, pronađite svoj stil, izgradite način na koji hodate. Potrudite se da vaša frizura, način oblačenja ili šminka postanu vaš zaštitni znak, unesite igru i uživajte u tome što ste žena. Prelepo je!

Simona Žikić


* * * * *


BAJKA = LAŽ


Bajke. Svi verujemo u njih ili poverujemo barem jednom u životu. Pitam se, zašto?
Znam da ne postoji ni jedna devojčica na svetu koja nije poželela da postane princeza, da se uda za princa na belom konju, a malobrojnim srećnicama to se zaista desilo. Na primer, španska princeza Leticia svojevremeno je bila voditeljka na TVE (španskoj nacionalnoj televiziji) i BUM odjednom je postala princeza. Isti slučaj je i sa norveškom princezom. U prošlosti je bila konobarica, a u miraz donela sina. Možda i ima nade za one prave sanjare, ali čini mi se da se domaće uspavane lepotice, neće ovajditi od naših Karađorđevića!
Pravo pitanje, koje me muči, je - kada covek prestaje da veruje u bajke? Kada se taj trenutak desi? Moje mišljenje je da to verovanje prestaje sa detinjstvom, odjednom se izgubi čim zakoračimo u svet odraslih. Iskreno, taj svet je grozan; odjednom te svi gledaju drugačije, kada si u pubertetu onda si lud, kada te to prodje onda si izgubljen slučaj. No, čini mi se da je najteže na pocetku, sam taj korak prelaska je bolan i zahteva mnogo hrabrosti, a krajevi su obično tužni.
Vratimo se na same bajke, tu su: SNEŽANA, PEPELJUGA, TRNOVA RUŽICA i mnoge druge.
Zašto ne verujem u bajke? Pa ovako - SNEŽANA je bila dobra i ljupka devojka koja je nastradala pod naletom svoje zle maćehe, a onda je od svega toga spasao princ na belom konju i odveo u svoj dvorac i živeli su srećno do kraja života - tako se završava svaka bajka, a gde je nastavak? E, pa ja ću vam ga prepričati - jadna Snežana nije dugo zivela tako idilično, morala je sama sve da radi, da pegla, kuva, pere, riba, a princ sa belog konja se pretvorio u pijanicu i neradnika, koji ju je iz dana u dan sve vise maltretirao, a ulogu zle maćehe preuzela je njegova mama; Snežana je postala sluškinja u sopstvenom domu; na kraju, ne izdržavši više taj pritisak, morala je da pobegne nazad kod svojih patuljaka, gde je ostala do kraja zivota. Princ se ubrzo ozenio drugom devojkom i čiča miča i gotova priča!
Dobar primer je i PEPELJUGA. Ni ona nije bolje prošla od Snežane: izrodila je petoro dece, posle toga princ više nije bio zainteresovan za nju, vec se švalerisao sa njenim ružnim sestrama koje je na kraju doveo u kuću sa sve majkom; tako su njih tri opet počele da je maltretiraju; deca je nisu slušala; mogla je samo čuti: peri Pepeljugo, ribaj Pepeljugo, peglaj Pepeljugo...dok je princ kupovao novu odeću svojim ljubavnicama, Pepeljugi ništa nije dao pod izgovorom da mu je ona lepa takva kakva je i da ne treba da izlazi iz kuće. Tako nam je i ona neslavno proživela svoju bajku.
Nagradno pitanje: koje je Pepeljugino pravo ime?
Pitam vas sad - da li treba verovati u bajke? Ostavljam vam da prosudite i nemojte misliti da imam pesimistički pogled na svet, ne, naprotiv, jer, devojčice moja, zapamti jednu stvar: ako se jednog jutra probudiš i osetiš da te je nešto zažuljalo, znaj da je to istina - TI si princeza na zrnu graska!!!

Dunja Stojičić

Imunitet vašeg deteta


Dragi roditelji, kada govorimo o zdravlju vašeg deteta ono na šta uvek treba obratiti pažnju jeste imunitet. Naravno, znam da je teško mališane naterati da se hrane pravilno, ali verujte da je sve stvar navike. Što pre ga naviknete na zdravu hranu, ona će tim pre postati sastavni deo jelovnika vašeg deteta. Hrana treba da bude bogata vitaminima, mineralima, gvožđem, proteinima. Savetujem da se u svakodnevnoj ishrani vašeg deteta nađe raznovrsno povrće koje može biti poripremljeno na razne načine. Sezonske salate, čorbice od povrća, pileća supica. Neophodno je da vaše dete redovno jede ribu, preporučujem jednom nedeljno. Izbegavajte začinjenu hranu, gazirane sokove, previše slatkiša. Jasno je da deca ne mogu da odole slatkišima, ali probajte da ograničite njihovu upotrebu koliko je to moguće. Mnogi roditelji smatraju da deci treba davati dosta kravljeg mleka, ali treba voditi računa, jer to mleko u sebi sadrži hormone. Zato bih preporučila češću upotrebu mlečnih prerađevina (jogurt, pavlaka). Što se tiče sokova, savetujem ceđene sokove, ako niste u mogućnosti da vašem detetu cedite sok svaki dan, onda mu možete ponuditi sok od jabuke u tetrapaku koji je obogaćen vitaminom C. Vodite računa da vaše dete unosi dovoljno vode u toku dana, preporučuje se litar vode dnevno. Nadam se da su ovo bili korisni saveti za vas. Naredni put predložiću vam nekoliko korisnih recepata koji mogu biti od koristi za vas i vaše dete.


Marija Preočanin


* * * * *



Veliki Brat VIP afterparty




Po proglasenju Mirjane Đurović Mimi, za pobednicu drugog Veliki Brat Vip serijala u „Kući“ je, bez upaljenih kamera održana oproštajna žurka za sve ukućane kao i za prijatelje „Emotiona“.
Ovogodišnji ukućani su se, odmah po završetku šoua ponovo okupili na bini koja je bila postavljena u dvorištu, i odmah su počeli da pevaju proslavljajući završetak serijala, dok je stotinak ljudi đuskalo i ispijalo koktele.
Na žurci su se između ostalih pojavili i neki od učesnika prvog serijala Vip Velikog Brata Olja Karleuša, Goga Sekulić i Maca sa kojim je došla i njegova prijateljica, pevačica Marija Šerifović, kao i popularni pčelar iz Kupinova Miki Đuričić.
Pobednica Mimi ipak nije toliko slavila sa ukućanima nego je tokom žurke igrala sa drugaricama i pričala sa roditeljima, kojih se očigledno veoma uželela.
Razočaravajuće ponašanje „Bedkopijevaca“ se nastavilo i na žurci. Neraspoloženi za bilo kaklav kontakt sa novinarima, ispijali su velike količine alkohola i duvali travu u muškoj sobi sa svojim društvom.
Najraspoloženija je bila „gazdarica“ Ana Mihajlovski, koja je celo veče bez prestanka đuskala.
Muziku je, po završetku mini-koncerta ukućana, nastavio da pušta DJ Kizami.
Ludovanje u najslikanijoj kući u gradu nastavilo se do jutra.
Aleksa Čokić

No comments: