Friday, April 11, 2008

Dobre vibracije / SEDMI BROJ /



BITI ILI NE BITI


Batine su kao način discipline prenošene iz generacije u generaciju u mnogim porodicama. Pa ipak, većina stručnjaka smatra da one nisu delotvorne. Decu koju tuku mogu se suzdržati od ponavljanja nedela da ne bi dobila nove batine, ali ona su poslušna samo iz straha. Umesto da nauče da razlikuju dobro od lošeg, ona samo nauče da razlikuju ono za šta dobijaju batine od onoga za šta ih ne dobijaju. Takva deca se retko nauče samodisciplini.
Batine imaju i mnogo drugih negativnih aspekata. Prvo, uče dete nasilnom ponašanju. Verovatno je da će deca koja dobijaju batine koristiti fizičku silu protiv vršnjaka i kasnije protiv sopstvene dece. Drugo, batinama se deca uče da silom rešavaju nesuglasice i na taj način im se uskraćuje upoznavanje alternativnih, manje bolnih načina da se izbore sa besom i frustracijom. Fizičko kažnjavanje dece predstavlja i zloupotrebu moći većeg nad manjim i slabijim. Batine mogu da dovedu i do ozbiljnih povreda deteta, naročito ako se sprovode u besu. Osobama koje brinu o vašem detetu dreba naložiti da nikada ne udaraju vaše dete i da ne koriste bilo kakvu vrstu fizičkog kažnjavanja.
Većina stručnjaka (i roditelja) veruje da pljuska po ruci ili guzi može biti opravdana u opasnim situacijama, da bi se prenela važna poruka detetu koje je isuviše malo da bi razumelo reči. U takvim slučajevima ideja nije da se nanese bol, već da se brzo detetova pažnja obrati na ozbiljnost situacije. Ali, kada dete jednom počne da shvata značenje reči, fizička sila više nije opravdana, čak ni onda kada se radi o bezbednosti.


Marija Preočanin



INTIMNA ISTORIJA POLJUPCA


Jedan poljubac – hiljadu pitanja, bezbroj odgovora. Sve počinje poljupcem. Rađamo se u prvom poljupcu svojih roditelja, a naša najranija sećanja jesu sećanja na majčine nežne poljupce. Od svih poljubaca koji slede, nijedan nije intenzivniji od prvog romantičnog poljupca. Tokom celog života ljubi nas sudbina, ljubav. Učimo da usnama oblikujemo svoje najstrastvenije želje. Ono što u ovoj knjizi istražujem jesu poreklo i alhemija poljupca, razlika u poljupcima od jedne do druge kulture, njihove duhovne dimenzije, njihove erotske dubine, njihova umetnička primamljivost, njihov jezik, njihova magija. Intimna istorija poljupca obogaćuje razumevanje jednog od najtrajnijih užitaka. Džuli Enfild istražuje kako se sva čula pojačavaju i objedinjuju u misteriji poljupca, otkrivajući ponekad hemiju u pozadini želje.


Danica Čigoja

Hrana
Ovaj put neće biti priča o tome šta smete a šta ne smete da jedete.Verujem da se svaka našla u situaciji da zbog kilaže odbije poziv na večeru, ili otkaže zakazanu. Moram vam na pomenuti jednu činjenicu, al to muškarca najviše odbija od devojke. Smatram da se svaka od vas nasla u situaciji: „ Al ljubavi ja želim da mi i jedemo zajedno!“. Vidite zbog ovakvih situacija ja sam često gubila momke. Iz tog razloga ću vam pomoći na koji način da provedete lepo veče uz večeru sa dragim, al da se pritom ne ugojite. Ukusno je, a jednostavno!!!


Caprese: Potrebno je: 300g mocarele, 3 paradajza, malo maslinovog ulja, origano i so Paradajz i mocarelu iseći na tanke kolutove i poređati po tanjiru ukrug. Zatim posuti ogirano i so i preliti maslinovim uljem. Poslužiti!!!
Pikantni biftek: Potrebno je (zadve osobe) 400g bifteka, 100g piletine, 60g paprike, 24g kačkavalja, 40 g pršute; za prilog:200g njoka, 160 g povrća, 20 mlmaslinovog ulja, vegeta, biber
Priprema:Piletinu tnko izlupati inaseći. Biftek zaseći napola i napuniti grilovanom paprikom, piletinom i kačkavaljem. Na kraju ga zatvoriti pršutom. Pržiti na maslinovom ulju do 6 min. sa obe strane. Njoke skuvati u ključaloj vodi. Poslužiti na tanjiru po izboru!!!


Pohovane jabuke sa sladoledom i šlagom: Potrebno je (za dve osobe) dve jabuke, pivo, dva jaja, brašna po potrebi, sladoled od vanile, sladoled od jagoda, šlag
Priprema: jaubuke isći na kolutove očistiti od ljucke semenki, zatim uvijati u masu za pohovanje ( brašno, pivo i jaja) i peči na vrelom ulju. Ispohovane kolutove posuti šećerom u prhu, ukrasiti topingom od jagode, sladoledom i šlagom. Poslužiti!!!

Tako da, drage moje, pravac u prodavnicu po nabavku namernica. Pripremite hranu, ali i sebe, i pozovite dragog. P.S. Ne brinite nećete se ugojiti, a obradovaćete dragog!!!
Simona Žikić






No comments: