Thursday, April 17, 2008

Dobre vibracije /DESETI BROJ/

Draga Saveta, lutajući po ovim studentskim blogovima, spazih i tvoju rubriku. Zašto kažem studentske blogove, naime, ja sam profesor na jednom elitnom fakultetu i imam jedan ogoroman problem. Ne umem da kažem NE!!! Sve što me pitaju ja kažem može, može sve može... a da nisam sigurna da mogu to da ispunim... Obratila sam ti se, jer si i sama student.
Zabrinuta Profesorka


E pa draga moja profesorko, morate prvo raščistiti sami sa sobom, ja mislim da je vaš problem jer ne želite da se zamerite svojim studentima, bojite se da vas kasnije ne prozivaju žargonski rečeno i da vam daju glupe nadimke. Mogu vam reći samo jedno rizikujte recite NE!!!!!!!!!!!!!!! AKO ne uspe nećete biti ni prva ni poslednja sa kretenskim nadimkom:)))

Pišite i dalje ZNAM DA ME VOLITE.... SAVETA.


Dunja Stojičić



DANI BEOGRADA


Šest evropskih kulturnih centara u Beogradu, povodom proslave Dana Beograda, održali su performanse na ulicama i javnim prostorima u kojima su aktivno učestvovali i prolaznici.
Cilj je bio da se atmosfera u Beogradu približe sličnim manifestacijama koje se svakodnevno dešavaju na ulicama velikih evropskih gradova.
Kulturni centri iz evropske mreže za kulturnu saradnju uveličali su proslavu Dana Beograda nizom spektakularnih performansa, uličnih teatara i izvođača iz Francuske, Nemačke i Velike Britanije. Programe EUNIK-a propratilo je nekoliko stotina naših sugrađana uprkos promenljivom vremenu.
Na fasadama Filozofskog fakulteta, tokom Dana Beograda, građani će imati prilike da vide bilborde koji prikazuju figurina otkrivene u Vinči pre tačno jednog veka koje otkrivaju neolitsku civilizaciju na našim prostorima.


DOBRO I ZLO


Mala deca su veoma radoznala. S obzirom da su nedavno došla na ovaj svet neiskusna su. Ona su nestašna, radoznala, vole zabavu i ponekad su strašno naivna. Ona nemaju onaj unutrašnji kompas koji im govori šta je dobro, a šta zlo. Ali deca uz sebe imaju roditelje koji su tu da im pokažu pravi put. Roditelji su ti kojima se decaokreću onda kada nisu sigurna da li je u redu da uzmu kolač od čovaka iza pulta u pekari...Roditelji su ti koji im kažu da nije u redu što je Milan udario Nikolu da bi se domogao njegovog kamiona i da je teško čekati na tobogan kad je još troje dece ispred tebe, ali da tako treba da bude. Roditelji nisu svojoj deci stalni podstrekači savesti. Oni su samo privremena zamena za moral i pomažu detetu da napravi razliku između dobrog i lošeg dok samo ne nauči da je pravi. Naučnici veruju da su mala deca motivisana da se ponašaju moralno sopstvenom sebičnošću i strahom od negativnih posledica. U sledećoj fazi života moralno ponašanje se zasniva na želji za odobravanjem, na poštovanju višeg autoriteta i shvatanju da je u društvu neophodan neki red. Međutim, samo zato što je isuviše rano da od deteta očekujete da se stalno ponaša moralno- ili da očekujete da istinski shvati šta je to moralno ponašanje- ne znači da je isuviše rano da kod deteta počnete da izgrađujete savest. Ako budete čekali da dovoljno odraste da bi moglo učestvovati u filosofskim raspravama o dobru i zlu, biće prekasno.


Marija Preočanin




Olja Bećković za Dobre Vibracije

Novinarstvo je posao koji zahteva dosta truda i odricanja ali istovremeno prestavlja veliku satisfakciju. Da biste se bavili ovim poslom pre svega vam je potrebno dosta strpljenja i truda. Konkurencija je velika i morate uvek biti u toku sa svim događanjima ako želite da budete najbolji u svom poslu. U vreme kada sam ja počela da se bavim ovim poslom situacija u državi dosta se razlikovala od sadašnje ali suština uvek ostaje ista. Bez obzira na to u kom vremenu se nalazimo uvek ima mnogo pitanja na koja nemamo odgovor i pravi novinar treba da zna kako da se postavi da bi otkrio ono što zanima kako njega tako i ostatak javnosti. Da biste to postigli najvažnije je da ostanete dosledni sebi, svom karakteru i onome što ste naučili tokom.

Aleksa Čokić

Mobilni telefon kao funkcija ili kao modni trend?









Svakodnevno se susrećem šetajući gradom, obilazeći prodavnice i kafiće, čak i u pauzi na fakultetu ili između besomučnih probi u pozorištu, da je značajno primetan porest izbora različitih mobilnih telefona koji se savršeno uklapa u naš celokupni outfit. Naročito sam primetila da je to česta pojava kod žena.
Danas, pored osnovne funkicje da je mobilni telefon sredstvo komunikacije ima i funkciju modnog detalja. Odnosno, izbor je toliko veliki da možemo izabrati savršen model, u smislu dobre rezolucije kamere, boja, programa za muziku i slično, sa perfektnim dizajnom te će svaka devojka pronaći odgovarajući za sebe.








Više ne gledamo osnovne funkcije, i čak nas ne zanimaju, sada je reč o dobrom izgledu i koji mi od njih bolje stoji.Napravljeni su čak mobini sa swarovski kristalima, pozlaćeni ili od kože leoperda ili drugih skupocenih materijala.




Ah, pa šta da vam kažem drage moje, odaberite onda i vi omiljenu marku pa
s tim i omiljeni dizajn. Budite u trendu zajedno sa ostalom garderobom, jer nema smisla da vam se i telefon ne slaže sa njom. Zar ne?!


Simona Žikić

No comments: